Dat moet je lezen: vijf blogs die u niet kent

De Volkskrant kwam vrijdag met een lijst van de honderd invloedrijkste twitteraars van Nederland. Zoals Peter Breedveld al opgemerkt heeft: het is een hall of shame van racisten, treiteraars, doodswensers en andersoortig tuig.

De lijst is geinspireerd op de fameuze uitspraak van vakbondsman Mertens dat Nederland gerund wordt door een ‘old boys network’ van 200 man. Dat is natuurlijk een behoorlijke miskleun: het punt van Mertens was om ingesleten macht te bekritiseren, de Volkskrant bevestigt het alleen maar. Plaatsing op de lijst levert alleen maar meer twittervolgers, en daarom meer macht op. Daarom, in de geest van Mertens: de vijf mooiste blogs waar u nog nooit van gehoord heeft.

Active Science

Active Science wordt gerund door Marco de Baar, opperhoofd van het Nederlandse kernfusieonderzoek. Als hij niet bezig is de wereld te redden door het uitvinden van een hernieuwbare energiebron, dan is hij wel bezig klimaatveranderingsontkenners om de oren te slaan. Marco zit in het hart van de Nederlandse wetenschap. Als je wilt weten hoe het daar echt aan toe gaat, moet je dit lezen.

Binnenkomer: Een imaginaire penis over postmoderne zin en onzin.

Bonustip: Politiek Correct, waar de stukken over klimaatverandering te vinden zijn.

Tatlin’s Toren

Tatlin’s toren is – om met Mantel te spreken – als een Turks kanon: het schiet niet vaak, maar als het gebeurt, geeft het ook een ongelofelijke knal en is het meestal raak. Marxistisch intellectueel Matthijs Krul schrijft over de Nederlandse politiek.

Binnenkomer: Wat is er mis met Nederlands Links? Het scherpste stuk over dit onderwerp.

Bonustip: Hij heeft ook nog een Engelstalige site

Wimar Bolhuis

Wimar is over twintig jaar minister van Financiën, maar dat weet hij zelf nog niet. Hij schrijft over de dingen die als op economie georienteerde PvdA-er in zijn straatje komen: begrotingsbeleid, solidariteit, en de vraag waarom we de verkiezingen verloren hebben.

Binnenkomer: Hoe de rechtse en linkse begrotingspolitiek naar elkaar toegroeiden *spoiler alert* die groei was vooral een kant op.

Bonustip: Wimar is ook de man van de postah. Wie zei dat links geen humor had?

Paul Bordewijk

Paul is het bewijs dat oud-links in het lijstje oude kaas en oude bordeaux thuishoort. Voormalig wethouder uit Leiden, schrijft voor alles wat los en vast zit, maar heeft zijn stukjes gebundeld op zijn eigen site.

Binnenkomer: Bussenstrijd is Klassenstrijd. Gewoon, vanwege de titel.

Bonustip: Zijn site draait nog op een stoommachine, maar Paul heeft een twitteraccount waarmee je zijn artikelen kunt volgen.

Het egoniemenwoordenboek

Namen van filosofen verminkt als lemma’s in een woordenboek. Ja, dat is elitair. Ja, dat is highbrow. Ja, ik snap ze ook niet allemaal. Maar het is ook fucking briljant.

binnenkomer: mandevillen (ww.)
1. Bijen, hun korven of het warenhuis De Bijenkorf belachelijk maken; gezien de huidige bijensterfte wordt het niet langer politiek correct geacht om dit te doen. Bijv.: M. Nijhoffs Het lied der dwaze bijen (1934).

Bonustip: Er zit ook nog een site rond het woordenboek.

Be the first to comment on "Dat moet je lezen: vijf blogs die u niet kent"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*